Diari

Supaya kata2 aku dalam post rebranding yang lepas tak jadi cakap kosong, aku kuatkan semangat untuk menulis, walaupun dalam fikiran ni langsung tak terlintas apa2 idea.

Sejak dua menjak ni aku ada tengok satu cerita omputeh ni, tajuk "vampire diaries". Tibe2 terfikir pasal menulis diari. Bila difikirkan, penting jugak tulis diari ni. Bukan sentimental ke apa, tapi macam dialog dalam cerita tu, "you know, memory is important". Secara logik kita memang tak boleh nak ingat sume benda, salah satu cara nak atasi adalah tulis diari.

Ada orang cakap perkara yang dah lepas tu lupakan je, tapi aku rasa kita kena ingat jugak, tak kira perkara tu baik atau buruk. Sebab yang baik kita jadikan tauladan, yang buruk kita jadikan sempadan. Lagipun ada hadis Rasulullah yang aku tak ingat matannya, tapi maksudnya lebih kurang berbunyi "orang mukmin itu tidak akan dipatuk ular 2 kali dari lubang yang sama". Kalau nak tahu sebab wurud hadis tu nantilah, panjang pulak nak tulis. Jadi maksudnya kita tidak boleh melakukan kesalahan yang sama 2 kali, apatah lagi berterusan. Untuk elakkan perkara ni, kita kenalah ingat apa yang telah kita lakukan.

Apatah lagi kalau perkara tu parkara yang baik. Itu adalah nikmat yang Allah berikan dan wajib kita syukuri. Supaya kita tak lupa pada nikmat yang Allah berikan tu, catatlah.

Jadi, menulis diari ni pada fikiran akulah, sesuatu yang bagus. Hmm..tibe2 rasa semangat nak tulis diari nih..huhu..


0 comments: